dissabte, 17 de novembre del 2012

Retirar-se (parcialment) a temps


A les eleccions espanyoles de l'any 2008 hi van concórrer dues formacions de centre-renovador i espanyolista que competien pel mateix espai electoral: Ciutadans i UPyD. No es posaren d'acord en fer coalició i molta gent de la seua òrbita política els va demanar (fins i tot suplicar) que, almenys, UPyD retirés la seua candidatura a la província de Barcelona i que Ciutadans la retirés de la de Madrid: així tindrien més possibilitats d'assolir, com a mínim, un diputat cadascuna.

A les eleccions catalanes de l'any 2010 hi van concórrer dues candidatures independentistes transversals: Reagrupament i SI. No es posaren d'acord en fer coalició i molta gent de la seua òrbita política els va demanar (fins i tot suplicar) que, almenys, SI retirés la seua candidatura a la província de Lleida i que Reagrupament la retirés de Girona i Barcelona: així tindrien més possibilitats d'assolir, com a mínim, un diputat cadascuna (dos en el cas de Barcelona).

A les properes eleccions hi participen mitja dotzena de candidatures que aposten obertament per l'autodeterminació. Si volem que hi hagi el màxim nombre possible de diputats independentistes, ens convé optimitzar esforços. No hem pogut/sabut/volgut fer una gran coalició independentista —i és una pena però ara no és el moment de lamentar-se— i ara cal teixir una estratègia intel·ligent i generosa. ICV-EUiA i ERC obtindran representació a les quatre circumscripcions, però SI i la CUP, molt probablement, no.

Pragmatisme i generositat: per què no es retiren parcialment d'alguna província per a facilitar la feina a l'altre? Segons les enquestes, la CUP podria treure un diputat per Girona (diputat que ara té SI), però no per Lleida i Tarragona. I si la CUP es retirés de Lleida i Tarragona a canvi de que SI es retirés de Girona? Perdríem un bon diputat com Toni Strubell, però el país hi sortiria guanyant. I si no, alguna altra combinació que permeti a totes dues opcions optimitzar resultats. El que és important és que siguem capaços de sumar el màxim nombre possible de diputats independentistes al Parlament.

Us imagineu el dilluns 26 de novembre, la CUP amb el 2.5% dels vots, i SI amb el 2.4%, fora del Parlament?
Us imagineu el dilluns 26 de novembre, la PxC amb el 2.9% dels vots (el 3.0% a Barcelona) i amb dos diputats al Parlament?

Cal ser intel·ligent i generós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada