divendres, 30 de novembre del 2012

Alguns matisos

Després de llegir l'allau de comentaris i anàlisis, cal aclarir alguns conceptes

La patacada i la davallada. CiU ha perdut 85669 vots. Tenint en compte el context de crisi econòmica i política que patim, crec que ha perdut molts pocs vots. Tenint en compte que segueix sent la força més votada i que dobla en vots a la segona i tercera força (ERC i PSC), no es pot pas dir que hagi patit una davallada electoral.
Ha perdut molts escons, però ha conservat molts vots (el 97% de fidelitat). Patacada al Parlament, però no pas a les urnes.

Ha votat massa gent? Si CiU gairebé no ha perdut vots, què ha passat? Doncs ben fàcil: ha pujat la participació, i s'ha repartit menys el vot. La participació ha estat la més alta de la Catalunya autònoma: 69.56%. I el vot ha estat més concentrat i ha obtingut més representació: s'han presentat 18 candidatures (contra les 40 de fa dos anys), i fora del Parlament s'han quedat el 7.27% dels vots (contra el 9.82% de fa dos anys).
Ha anat a votar molta més gent, però no han anat pas a votar CiU. Els espanyolistes han votat Ciutadans i els sobiranistes han triat ICV-EUiA i ERC. Els convergents es lamenten de que ha votat massa gent. Ells se'n lamenten, però els demòcrates ens n'alegrem.

Sense ambigüitats. Aquestes eleccions han deixat un panorama polític molt clar, sense ambigüitats. Ja no hi ha un PP catalanista (Josep Curto, Josep Piqué, Montserrat Nebrera) , ni dues ànimes al PSC. CiU ja no pot voler reformar Espanya i alhora sortir-ne, ha de triar entre el Duran i Lleida i la independència.

Vots perduts. Tradicionalment els independentistes ens queixem de com ens perjudica la divisió, però si li fem una ullada als vots perduts (ço és: els vots que no han obtingut escó a la seua circumscripció) ens trobem que l'espanyolisme ha perdut 93896 vots (suma de Ciutadans a Girona i Lleida, PxCUPyD) mentre que l'independentisme n'ha perdut 80206 (suma de la CUP a Girona, Lleida i Tarragona, i SI).
Tot i no ser independentista, el Partit Pirata defensa el dret a decidir i ha obtingut 17942 vots.
Ací teniu un simulador de resultats, amb criteris estrictament aritmètics (cliqueu la imatge per ampliar-la).

2 comentaris:

  1. ABSOLUTAMNENT D'ACORD,PERO JO NO CONSIDERO QUE INICIATIVA,SIGA UN PARTIT INDEPENDENTISTA,I AIXO FA VARIAR UNA MIQUETA ELS CALCULS.
    I LO MILLOR,CREC JO,ES QUE ARA TOTHOM HA DESSAT A LA CALAIXERA DEL AVIA LES CARETES, I LA "C"HA CAIGUT DEFINITIVAMENT DE PEPEROS I SOCIATAS.

    ResponElimina
  2. OLIVA: ICV-EUiA no són formalment independentistes, tot i que molts dels seus votants, militants i dirigents ho són, però sí que defensa el dret a decidir i la celebració d'un referèndum d'autodeterminació (al marge del que digui Espanya).

    ResponElimina