dijous, 22 de novembre del 2012

Competidors? Quins competidors?


No és fàcil adaptar-se als canvis, per això aquests dies sentim que molta gent ens diu coses com "ui, doncs la CUP sembla que entra amb força, i a la llarga serà competidora directa d'ERC" o "la CUP s'acabarà menjant l'espai polític d'ERC". Qui diu coses com aquestes és que encara no ha entès el moment que estem vivint.

Si tot va bé, les eleccions del proper diumenge seran les darreres eleccions autonòmiques que fem al Principat de Catalunya. Si tot va bé, aquesta legislatura també serà breu i estarà centrada en l'exercici del Dret a l'Autodeterminació, i en el reconeixement internacional de la nostra independència. Si tot va bé, les següents eleccions ja seran constituents, per a triar el Parlament que redacti la constitució de l'estat català. Si tot va bé, és clar.

Què vol dir això? Doncs que, si tot va bé, a ERC li queda poc temps de vida al Principat de Catalunya.
Al congrés que ERC va celebrar fa un any a Girona ja es va establir el caràcter federal del partit, d'acord amb la realitat política que es viu als Països Catalans. Això vol dir que, si el Principat assoleix la independència, ERC seguirà existint a la Catalunya del Nord, al País Valencià (amb les sigles ERPV) i a les Illes Pitiüses i Balears (també amb les seues pròpies sigles).
Tindria sentit que ERC existís en una Catalunya independent? Jo crec que no. Siguem realistes; a una Catalunya independent els militants d'ERC militarien o votarien a diferents formacions: els social-demòcrates, els verds, l'esquerra llibertària.... però sense el comú denominador del republicanisme i l'independentisme.
Ja ha passat en d'altres països i amb d'altres partits, com el Front Popular d'Estònia (Eesti Rahvarinne), que un cop assolida la independència d'Estònia es va dissoldre.

En tot cas, si ERC no es dissol, tampoc hauria de romandre com un partit a l'ús, com una formació que concorre a les eleccions i aspira a formar govern, sinó que hauria de ser un partit atípic, dels que no aspiren a entrar al govern, sinó influir en els que governen. Hi ha precedents en d'altres països, com la Lliga dels Expulsats (Gesamtdeutscher Block-Bund der Heitmatvertriebener und Entrechtener, GB-BHE) a Alemanya Occidental.

Si tot va bé, ERC i la CUP hauran estat adversaris electorals només un cop: el 25 de novembre del 2012.

▬ Què serà de la CUP? Doncs supose que l'endemà de la independència seguirà existint, com a partit d'extrema esquerra, irredemptista i euroescèptic. I segur que tindrà molts votants.

▬ I si les coses no van bé?  Si les coses van molt malament, ja ens trobarem a la clandestinitat (CUP, SI i ERC). Si les coses van moderadament malament, és a dir es fa un referèndum i guanya el NO a la independència, celebrarem la victòria democràtica i el precedent que s'estableix, i lamentarem la derrota independentista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada