divendres, 14 de setembre del 2012

Detalls i serrells 1


A mesura que ens acostem a la independència comencen a sorgir dubtes i neguits. Alguns són molt importants, d'altres menys. Intentem respondre'n alguns.

— €uro i Unió Europea: La República Catalana podrà seguir emprant l'euro? Doncs sí. No cal formar part de la UE per a fer servir la seua moneda. És el cas d'Andorra, Mònaco, San Marino o Ciutat del Vaticà. I també cal recordar que hi ha membre de la UE que no fan servir l'euro. És el cas de Suècia o la Gran Bretanya.
Pel que fa l' ingrés de Catalunya a la UE, compleix amb tots el requisits.

— Monarquia o República: De moment cap partit independentista proposa la via monàrquica, tot i que la unió dinàstica seria una manera amable de trencar amb Espanya, tot conservant només la figura d'un cap d'estat comú sense cap poder real. Al cap i a la fi aquesta és la via que proposa l'SNP escocès —"ens volem separar de Downing street, no de Buckigham Palace" diuen— i és el que s'ha fet a països com Canadà, Austràlia i Nova Zelanda.
En el nostre cas hi ha dos grans inconvenients per a la via monàrquica: el desprestigi de l'actual família regnant a Espanya i la tria de la dinastia legítima (els Habsburg? els Borbons carlins? els Savoia? els Bonaparte?).
Tot apunta a que serem una república.

— Competicions esportives: Hi ha més esports a banda del futbol, i més clubs a part del Barça, però tothom es pregunta a quina lliga jugarà el Barça de futbol. Doncs bé, deixant de banda que en esports com l'hoquei herba o l'hoquei patins podem fer lligues catalanes d'altíssim nivell, en el futbol (com en d'altres esports) no cal ser d'un determinat estat per a participar en la lliga d'eixe estat. Ho hem vist en els casos d'Andorra, Mònaco o San Marino.
El Barça pot seguir jugant a la LFP espanyola? Bé, si el club i l'LFP ho volen sí, i si no... ja ens cauran els pretendents! Us imagineu el Barça al Calcio italià? Jo sí.
En tot cas, qui ho tindrà pelut serà el Real Madrid CF.

1 comentari: