dimecres, 11 de gener del 2012

Qui arribarà primer?

Crec que tothom està d'acord en que Escòcia, Groenlàndia, les Illes Faeroes i Flandes seran independents abans que el Principat de Catalunya. Però, al sud dels Pirineus, qui serà independent abans, Euskal Herria o Catalunya?

Fins fa uns anys hauríem afirmat convençuts que Euskal Herria es proclamaria independent abans que Catalunya. Però avui en dia crec que no, que els catalans la proclamaren primer. Hi ha tres bones raons per

1) Territorialitat. L'independentisme català no ha renunciat als Països Catalans, però sí que ha acceptat la diversitat de la nostra nació, i que cada territori té el seu ritme i les seues aspiracions. Els bascos, en canvi, segueixen apostant per Euskal Herria, amb Navarra i el Comtat de Trebiño, cosa que requerirà el seu temps.

2) Ferides obertes. Els presos i les víctimes volen el seu temps. Fins que no haja eixit el darrer pres d'ETA, no es plantejable la proclamació de la independència. Fins que els familiars i amics de les víctimes basques d'ETA no hagen estat compensades, la fractura social seguirà.

3) Suport internacional. L'esquerra abertzale ha orientat les seues relacions internacionals en clau de conflicte armat. Han primat les relacions amb Irlanda del Nord, Còrsega i el Kurdistan, però han ignorat Flandes, Escòcia i Groenlàndia. I això té el seu preu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada