dilluns, 28 de desembre del 2015

Apunts d'una assemblea


En menys de vint-i-quatre hores s'ha dit gairebé de tot sobre l'assemblea nacional extraordinària de la CUP. Només fer tres petits apunts:

1) Proporcionalitat. Fins ara només UDC, ERC i la CUP han pres decisions importants en votacions lliures i secretes per part de la militància. ICV, EUiA, PSC, CDC, Cs, UPyD i PP es limiten a seguir el vell model jeràrquic. 
A la consulta d'UDC hi van participar 2654 militants (64.8% del cens), cosa que  significa un participant per cada 39 vots que ha acabat obtenint el partit demòcrata-cristià el 27S (un cada 79 vots si comptem només els que donaren suport a l'opció guanyadora).
En el cas de la CUP cada vot a l'assemblea representava a 111 votants a les urnes.

2) Càlcul de probabilitats. Ha corregut molt per la xarxa un càlcul de probabilitats en el que s'afirmava que, de tan poc probable que era aquest resultat, només es podria concloure que la votació havia estat una tupinada. Qui ha fet aquest càlcul obvia un detall important: el vot no és un aleatori, ans al contrari, és un acte ben conscient. 
No crec que l'empat de l'ANE de la CUP hagi estat una tupinada. Els partidaris i els contraris eren a peu d'urna recomptant.

3) Vot per eliminatòries i vot per punts. El sistema de votació de la CUP tenia bones intencions, però un mal plantejament. Segons el seu sistema, si de les quatre opcions plantejades cap obtenia la majoria absoluta a la primera votació, es feia una segona votació d'on quedava eliminada l'opció menys votada a la primera votació. Si en aquesta segona votació, amb només tres opcions, cap obtenia majoria absoluta, es feia una tercera votació, amb només dues opcions (s'eliminava la menys votada a la segona votació).
Un sistema alternatiu de vot, que conserva el mateix esperit, és el vot per punts. Si hi ha quatre opcions, cada votant ha d'atorgar una puntuació (de 0 a 3, o d'1 a 4) a cada opció, segons el convenci més o menys. Així cada votant pot marcar les seves preferències. Per a entendre'ns: com es vota al Festival d'Eurovisió.
Quina diferència hi ha entre votació per rondes eliminatòries i votació per punts? Bàsicament dues: amb la votació per punts és més difícil empatar (però no pas impossible), i amb aquest sistema de votació és el votant el que marca les seves prioritats, i no pas com passa amb el sistema d'eliminacions, que el votant tria segons les prioritats dels altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada