diumenge, 16 de febrer del 2014

El regal d'ERC a la CUP


"Mas vale pájaro en mano que ciento y volando"

Al maig toca votar al Parlament europeu. De moment encara formem part de l'estat espanyol, i de moment l'estat espanyol encara forma part de la Unió Europea, així que ens haurem d'ajustar a la llei espanyola i concórrer a aquestes eleccions en circumscripció electoral única pel conjunt de l'estat.

Tot i que en alguna ocasió els catalans hem anat en solitari, com ja va fer Catalunya Lliure el 1989 (19.774 vots) o la CUP el 2004 (8.180 vots), habitualment això s'ha resolt fent coalicions. ERC forma part de l'Aliança Lliure Europea, aliada juntament amb el BNG, Eusko Alkartasuna i ARALAR, i ha fet coalicions amb aquestes formacions. També hi ha hagut organitzacions com l'MDT o els IPC que han donat suport a les candidatures d'Herri Batasuna.

En aquests darrers mesos l'esquerra abertzale ha multiplicat les reunions per a fer una coalició amb les formacions catalanes SI, CUP i ERC. De fet, a les eleccions catalanes de novembre del 2012 ja van aparèixer per ací donant suport a les tres candidatures (i a l'octubre, coses de la política, ICV va anar a donar suport a tres candidatures basques diferents: Ezker Batua-Berdeak, Ezker Anitza i Equo).

La coalició no ha estat possible: la CUP no se'n refia de SI i ERC, i els republicans volen "prioritzar el procés independentista i els Països Catalans". Però en el fons ERC li ha fet un regal a la CUP: Una part de la militància de la CUP no vol anar amb SI i ERC, i molts cupaires segueixen amb la vella baskitis. En cas de coalició entre BILDU i ERC, quines opcions tenia la CUP? Simplificant molt:

1) No presentar-se, i ignorar-les. S'estalvien diners i esforços fent campanya.
2) Fer campanya abstencionista, com a les espanyoles del 2011.
3) Anar en solitari, com ja van fer el 2004.
4) Fer coalició amb NÓS, Puyalón i Izquierda Castellana.

Realment les quatre opcions eren difícils per a la CUP. En canvi, ara que ERC ha rebutjat a BILDU, poden fer una coalició amb els bascos i els seus tres-cent mil vots.

ERC ha rebutjat els vots bascos (pájaro en mano) per aspirar a ocupar l'espai del socialisme català (ciento volando). No es pot negar que li ha fet una petita putada als bascos, però un gran regal a la CUP.
Ja veurem com acaba la cosa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada