dilluns, 24 de setembre de 2012

Transitòries, retornades i biestatals


No tots els processos d'independència són iguals: depenen del país i depenen del moment. Fins i tot, països que s'han proclamat independents més d'un cop en menys d'un segle, han viscut processos i circumstàncies força diferents.

Independència transitòria. Hi ha territoris que s'independitzen d'un estat com a pas previ a incorporar-se a un altre estat. La gent que hi viu forma part d'una comunitat nacional que ja té un estat, diferent del que es vol separar, però per diverses raons diplomàtiques i geoestratègiques no pot procedir a una incorporació/annexió immediata, i ha de constituir-se en estat propi com a pas previ i provisional a la reunificació amb la resta de la comunitat nacional.
Aquest ha estat, o ha intentat ser, el cas de la República Sèrbia de Krajina i la República Srspka respecte a Sèrbia; el cas de República de Creta, la República de Jònia i la República de l'Epir del Nord respecte a Grècia; República Croata d'Herceg-Bòsnia respecte a Croàcia; la República del Nagorno-Karabakh respecte Armènia; la República de Califòrnia (amb majoria de colons anglosaxons) respecte els EUA; i un llarg etcètera.

Renúncia a la independència. Gairebé totes les nacions que han assolit la independència l'han volgut conservar, no han volgut tornar a formar part de l'estat anterior i només han perdut la independència per la força. Hi ha, però, un parell d'excepcions: la República Dominicana i la República del Yucatán. La República Dominicana es va independitzar d'Espanya el 1844 i l'any 1861, després de patir revoltes i invasions del veí Haití, es va reincorporar a Espanya cercant protecció. La dominació espanyola tampoc va anar bé i el 1865 es va tornar a independitzar.
La República del Yucatán es va independitzar de Mèxic el 1841 (va iniciar el procés el 1840) i el 1848, després de patir guerres i revoltes amb els indígenes maies (l'estat era bàsicament crioll, com la major part de Llatinoamèrica), i després de demanar ▬sense èxit▬ la incorporació als EUA, Espanya i la Gran Bretanya, la República del Yucatán es va reincorporar a Mèxic. 

Una nació, dos estats.  Una de les característiques de la Guerra Freda fou la partició de nacions en dos estats diferents, segons si eren aliades dels EUA o de la URSS. Tots dos estats es consideraven part de la mateixa nació, i acusaven l'altre de ser una titella en mans de l'enemic. Així fou com durant els anys de la Guerra Freda hi va haver dues Corees (encara hi són), dues Xines (encara hi són), dos Vietnams, dos Ièmens i dues Alemanyes (amb dos Berlins). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada